POLITIKA UPRAVLJANJA S PIŠKOTKI

Spletni portal VseStoritve.com s svojimi uporabniki gradi odnos, ki temelji na zaupanju in transparentnem poslovanju. V ta namen smo v nadaljevanju pripravili obsežne informacije o tem, kaj so piškotki, zakaj so potrebni in katere izmed njih uporablja spletni portal VseStoritve.com.

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Nova zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da svoje uporabnike obvestijo o piškotkih, ki jih uporabljajo. Pred tem po priporočilih informacijske pooblaščenje pojasnjujemo tudi, kaj piškotki so, kakšen je njihov namen in kako z njimi upravljati.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko piškotki zelo obogatijo izkušnjo, zato vam svetujemo, da piškotke, ki jih zapisuje spletni portal VseStoritve.com sprejmete in dovolite, da vam ta prikazuje najbolj relevantne vsebine.

Kaj so piškotki in zakaj jih uporabljamo?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala (vsi podatki so anonimni, vendar pa pomagajo razumeti obiskovalce spletnega mesta in njihovo krmiljenje po njem). Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

Piškotek vsebuje različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka (sejni se hranijo za čas obiska spletnega mesta, trajni pa do njihovega izteka ali izbrisa),
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek.

Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini sodobnih spletnih mest. Standardne nastavitve brskalnika omogočajo uporabo piškotov. V kolikor se z njihovo uporabo ne strinjate, spremenite nastavitve brskalnika tako, da bo sprejemanje piškotov onemogočeno, vendar to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije s spletnim mestom. Prejete piškotke lahko kadarkoli izbrišete z orodji vašega brskalnika. Piškote uporabljamo izključno z namenom, da bi spletno mesto optimizirali in prilagodili vašim željam.

Kako upravljati s piškotki?

Vsi spletni brskalniki v osnovi omogočajo spletnim stranem, da uporabljajo piškotke. Uporabnik pa ima možnost, da spletni brskalnik prilagodi po svojih željah. To pomeni, da lahko sami upravljate tudi s piškotki ali celo onemogočite njihovo uporabo.

Svetujemo vam, da ste pri tem previdni, saj z nastavitvami trajnega onemogočanja shranjevanja piškotkov v vašem spletnem brskalniku, večina spletnih strani ne bo delovala pravilno. Praktično nemogoče bo opraviti spletni nakup (spletna stran si ne bo zapomnila, katere izdelke ste dodali v košarico), ne mogoče uporabljati spletnih strani, kjer morate določene informacije vpisati v več korakih (spletna stran bo pozabila, kaj ste vpisali na posameznem koraku) in na spletnih straneh, kjer je potrebna registracija / prijava, se boste morali prijavljati vsakič znova (tudi npr. na Facebook-u).

Če želite kljub temu upravljati s piškotki v svojem spletnem brskalniku, lahko popolna navodila za najbolj uporabljene spletne brskalnike (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera) najdete tu (https://support.microsoft.com/en-us/gp/cookies/sl).

Piškotki, ki jih uporablja spletni portal VseStoritve.com

Spletni portal VseStoritve.com se trudi za transparentnost trga storitev, zato želimo biti tudi pri politiki upravljanja s piškotki čimbolj transparentni. Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo različne vrste piškotkov; v vašem brskalniku so lahko shranjeni nekateri od piškotkov, opisanih spodaj, ali vsi izmed naštetih.

Ime piškotka Izvor Trajanje Namen uporabe
datr, lu, act, c_user, csm, p, presence, s, xs, a11y, fr Facebook Za trajanje seje oz. največ 2 leti Piškotki se zapišejo, če ste prijavljeni na facebook.com in pregledujete strani, ki imajo vgrajene gumbe ali widgete za všečkanje in deljenje na socialnih medijih.
_ga
_gat
Google Analytics 2 leti
10 minut
Na VseStoritve.com uporabljamo Google Analytics za spremljanje uporabe spletne strani in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Piškotka vas edinstveno zapišeta kot uporabnika strani in beležita vaše pregledovanje, ne beležita pa vaših osebnih informacij (namenjna sta anonimnemu zbiranju informacij o posameznikovi uporabi spletne strani).

S pregledovanjem spletnih strani portala VseStoritve.com se strinjate z uporabo zgoraj navedenih piškotkov, ki jih seveda lahko kadarkoli onemogočite. Za vse dodatne informacije smo vam na razpolago na info@vsestoritve.com.

Upravljalec spletnega portala VseStoritve.com:
Cohortem d.o.o.
Mladinska ulica 63
1000 Ljubljana
Zadnja sprememba: 1.10.2015